Rosbief met zoethoutsaus


Verras met Pasen je familie met heerlijke plakjes rosbief, gegrilde asperges, witlof en aardappelwafels

Ingrediënten  1 kg rosbief boter om te bakken 2 dl runderfond 2 zoethoutstokjes 1 kg kruimige aardappels 200 gram roomboter 4 eieren 2 dl melk 100 gram bloem 18 groene asperges (3 p.p.) 3 witlof stronken 2 eetlepels kristalsuiker peper, zout en nootmuskaat   Voorbereiding Snijd de uiteindes van de witlof en verwijder met een klein mesje de harde kern. Om te voorkomen dat de witlof uiteindes gaan verkleuren, kun je deze besprenkelen met een paar druppels citroensap. Kook de witlof gaar in ruim kokend water in ongeveer 8 minuten. Spoel af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Schil de groene asperges, breng een grote pan water met zout aan de kook en blancheer de asperges beetgaar in ongeveer 3 minuten.  
rosbief zoethoutsaus 1rosbief zoethoutsaus 1rosbief zoethoutsaus 1rosbief zoethoutsaus 1
Schil en was de aardappels, kook ze gaar in ongeveer 20 minuten en maak er puree van. Zorg dat deze zo fijn mogelijk is en geen klontjes bevat, bijvoorbeeld door de aardappels met een soeplepel door een fijne zeef te wrijven. Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Houd er rekening mee dat het toevoegen van soezenbeslag de smaak zal gaan verzwakken.   Verwarm de melk met de roomboter. Zodra de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer glad. Voeg één voor één de eieren toe, voeg pas een nieuw ei toe als het beslag telkens weer glad geroerd is. Roer het soezenbeslag samen met de puree tot een glad beslag, schep in een spuitzak en leg nog even weg.   Bereiding Bestrooi de rosbief met peper en zout. Verhit boter in een braadpan en bak de rosbief aan alle kanten goudbruin. Zet de rosbief in een oven van 180 graden, voor rosé is de kerntemperatuur 50 graden ongeveer, dit zal ongeveer 20 minuten duren.   Terwijl de rosbief in de oven staat, verwarm je de runderfond samen met in stukken gebroken zoethoutstokken. Laat inkoken tot de gewenste dikte en verwijder de zoethout. Haal de rosbief uit de oven, dek af met aluminium folie en laat nog even rusten.  
rosbief zoethoutsaus 1rosbief zoethoutsaus 1rosbief zoethoutsaus 1rosbief zoethoutsaus 1
  Verhit het wafelijzer, smeer het ijzer goed in met boter en bak de aardappelwafels tot ze gaar zijn. Snijd de wafels schuin door midden. Snijd de witlof door de helft en verhit boter in een pan en bak de witlof 1 minuut, bestrooi met suiker en bak tot de witlof goudbruin is. Verhit een grillpan en grill de asperges in een paar minuten rondom en breng op smaak met peper en zout.   Presentatie Leg een halve witlof in het midden van 6 borden. Snijd de rosbief in dunne plakken en verdeel, zet de schuin doorgesneden aardappelwafel erbij, leg de asperges erbij en verdeel de saus over de borden.